• Mia

Mitä intuitiivinen syöminen EI ole

”Jos annan itselleni luvan syödä mitä vain, niin silloin syön vain suklaata, enkä pääse ikinä ruotuun”. Tai ”söin intuitiivisesti ja lihoin 20 kiloa, ei tämä toimi”.


Miten monta kertaakaan olen törmännyt siihen, että joku sanoo, että intuitiivinen syöminen on todella mukavalta kuulostava juttu, mutta tällainen lähestymistapa ei toimi minulla. Halusin kirjoittaa blogin ja tarttua yleisimpiin mielikuviin, mitä ihmisillä nousee, kun puhutaan intuitiivisesta syömisestä. Mitä intuitiivinen syöminen ei ole? Mikä erottaa intuitiivisen syömisen normaalista syömisestä? Miksi intuitiivista syömistä tarvitaan? Lue eteenpäin, niin saat tietää!
NOPEA, HELPPO JA YKSINKERTAINEN TIE IKUISEEN ONNEEN?


Ajatteletko, että intuitiivinen syöminen on nopea tapa laihtua? Tai että se poistaa elämästäsi kaiken epämukavan ja ikävän? Tai, että vain yhtäkkiä päätät alkaa syömään kaikkea, mitä mieli tekee, ilman, että pyrit oppimaan, mitä kehosi ja mielesi oikeasti tarvitsevat? Tämä ei ole intuitiivista syömistä. Jos koet, että suhteessasi omaan kehoosi, syömiseen ja liikkumiseen on jotain, joka ei toimi, mutta samalla pidät tiukasti kiinni siitä, että sinun on pakko laihtua, tai ajattelet, että terveytesi on kiinni siitä, että syöt vain terveellistä ruokaa, treenaat ja olet laihempi, niin sinun on mahdotonta alkaa kuuntelemaan omaa kehoasi.


Minä haluan aina saada kaiken heti ja tietenkin mahdollisimman helposti, ilman minkäänlaista vaivaa. Oletko sinä samanlainen? Useimmiten tämä ei vain toteudu, paitsi jos nyt iltalenkillä satut ohi mennessäsi lottoamaan ja voitat 10 miljoonan pääpotin. Jos olisin taitava myyntinainen, sanoisin, että intuitiivinen syöminen on vastaus kaikkiin elämäsi ongelmiin. En valitettavasti ole niin taitava. Jos syöminen, liikkuminen ja jatkuva stressaaminen, syyllisyys ja ylipäätänsä oman kehosi kelailu ovat sinulle isoja ongelmia, niin silloin uskaltaisin todeta, että intuitiivinen syöminen voisi olla ratkaisu ainakin yhteen isoon ongelmaasi.Sopiiko intuitiivinen syöminen sitten kaikille? Kyllä ja ei. Uskon, että tämä lähestymistapa sopii kaikille, koska mehän kaikki synnymme intuitiivisiksi syöjiksi.Kuitenkin, jos sinulle syystä tai toisesta on hyvin tärkeää olla laiha tai tietyn mallinen, vaikka kehosi ei sitä halua olla, niin silloin se ei ehkä sovi sinulle. Lue lisää, sopiiko intuitiivinen syöminen sinulle täältä. Jos taas uskot, että laihduttaminen on ensisijainen tapa lisätä terveyttäsi, niin sinun kannattaa lukea tämä teksti.


INTUITIIVINEN SYÖMINEN EI OLE DIEETTI


”Jos vain opin syömään tietoisesti, intuitiivisesti ja kohtuudella, niin söisin kuin lintu ja minusta tulee laiha ja hyväksyttävä” Jotenkin näin kirjalija Caroline Dooner kuvailee sitä, miten me haluamme vääntää intuitiivisesta syömisestä tapaa laihtua. Kannattaa ehdottomasti muuten lukea Caroline Doonerin kirja, The F*ck it Diet tai kuunnella hänen podcastiaan. Jos oikeasti haluat oppia kuuntelemaan kehosi tarpeita, suhtautua porkkanaan ja suklaaseen neutraalisti, ilman jaottelua hyvään ja pahaan ja nauttia niistä yhtä lailla, niin sinulla ei ole vaihtoehtoa. Sinun pitää luopua pienemmän kehon unelmasta ja lopettaa laihdutus tai painonpudotuksen tavoittelu, edes hetkeksi. Miten tämä tehdään?


Neuvoisin sinua liittymään tulevaan valmennukseemme, jossa pureudutaan mm. juuri tähän asiaan. Nyt sinulla on mahdollisuus muuttaa elämääsi nautinnollisemmaksi ja rennommaksi. Käy tutustumassa valmennukseen täältä!


Pohdittuani ja tutkailtuani itseäni ja ympärillä olevia ihmisiä, olen huomannut, että isoin kipukohta ei ole oikeastaan se, mitä syödään tai miten liikutaan, vaan se, että keho ei ole omasta mielestämme oikeanlainen. Vääristynyt ja tuomitseva suhde omaan kehoon johtaa vääristyneeseen suhteeseen ruokaan ja liikuntaan. Sinun kehossasi ei ole mitään vikaa, hävettävää tai väärää!


”Mutta kun tunnen itseni niin paljon paremmaksi, kun vaatteet eivät kiristä ja paino menee alaspäin.”


”Olen niin paljon parempi ihminen, kun syön terveellisesti.”

Ajatteletko sinäkin näin? Se on täysin ymmärrettävää, mutta valitettavasti nämä ajatukset ja tunteet eivät kestä pitkään. Sidot oman arvosi ja itsetuntosi asioihin, joihin et hirveästi voi vaikuttaa ja silloin ne voidaan viedä sinulta hyvin helposti myös pois. Jos et kiinnitä huomiota takana piileviin tarpeisiin ja toiveisiin, tulet hyvin luultavasti olemaan vaakasi, farkkujesi tai lehtikaalisi vanki. Miten voisit kohottaa itsetuntoasi, saada hyväksyntää ja kokea itsesi ja oman kehosi rakastettaviksi?


INTUITIIVINEN SYÖMINEN EI OLE IKUINEN SUKLAAORGIA


Monet asiaan perehtymättömät olettavat, että intuitiivinen syöminen on jatkuvaa syömistä, ilman mitään rajoja. Minua ärsyttävät varsinkin monet terveydenhuollon ammattilaiset, personal trainerit ja valmentajat, jotka ylläpitävät myyttiä siitä, että jos ihmisille antaisi luvan syödä milloin ja mitä vain, niin silloin syötäisiin pelkkää suklaata ja sipsiä. Toisaalta ymmärrän myös halun uskoa tätä, koska jos kaikki osaisivat kuunnella kehoaan, eivätkä ikinä kadottaisi intuitiivisen syömisen taitoa, koko laihdutusbisnes kaatuisi.


Tämän ajatusmaailman takana on kuitenkin myös synkempi ja vaarallisempikin ulottuvuus, joka näkee ihmiset eriarvoisina, tuomiten ne, jotka eivät mahdu tietyn mallisen ja painoisen kehon muottiin. Uskon, että tällainen suhtautumistapa ylläpitää lihavuuden leimaa ja mielikuvaa siitä, että voimme jokainen sataprosenttisesti vaikuttaa oman kehomme kokoon. Lue täältä lisää, miksi tämä ei välttämättä pidä ollenkaan paikkansa. Minä olen joutunut tekemään täyskäännöksen omassa ajatusmaailmassani juuri tämän asian suhteen. Minäkin olen ollut valmentaja, joka on ajatellut, että kehon koko ja paino ovat osoitus siitä, että miten terve ihminen on. Tai että oikeasti voisimme vaikuttaa kehon kokoon, pitkällä tähtäimellä. Kun nyt ajattelen asiaa, niin se on hyvin kapea ja tuomitseva ajatustapa, joka ei palvele ketään.

Jos sinulla on paljon rajoituksia taustalla ja pitkä laihdutushistoria, voi intuitiivisen syömisen opettelun prosessiin kuulua vaihe, jossa syöt itsesi hyvinkin kylläiseksi ja keskityt niihin kiellettyihin ruokiin, joita aina himoitsit. Tämä vaihe voi olla hyvin vaikeaa, koska en usko, että ympäristöllä on aina ymmärrystä tästä. Kehollesi tämä aika voi näyttäytyä onnellisena ja ihanan aikana, kun se vihdoinkin saa syödäkseen, eikä syyllisyys paina ja rajoita. Henkisesti tämä aika voi kuitenkin olla rankkaa, koska voi tuntua siltä, että vain syöt ja syöt, ikuisesti. Kun annat kehollesi ohjat, sillä voi kestää aikansa, ennen kuin se oikeasti luottaa siihen, että ravintoa on saatavilla, eikä ruokaa tarvitse himoita jatkuvasti. Hyvin usealla, varsinkin jos takana on vuosikausen rajoittaminen, voi tässä vaiheessa tulla lisää painoa. Tässä vaiheessa nostetaan usein kädet pystyyn ja todetaan, että intuitiivinen syöminen ei toimi, kun söin puoli vuotta pelkästään munkkeja ja nyt paino on noussut 10 kiloa. Tämä vaihe ei kestä, jos vain olet kärsivällinen.


Jos kaipaat inspiraatiota, tutkimukseen pohjautuvaa tietoa, sekä ihanaa yhteisöä, joka tukee sinua omalla hyvinvoinnin matkallasi, niin liityhän meidän Facebook-ryhmään! Liity tästä.


Luultavasti tulet nopeasti huomaamaan, että kun annat itsellesi luvan syödä suklaata tai vaikkapa leipää, niin ei se tunnukaan enää niin kiehtovalta. Tunnesiteesi ”kiellettyyn” ruoka-aineeseen vähenee ja vaikka se voi olla tässä vaiheessa vaikea uskoa, niin jossain vaiheessa omena tai porkkana herättää yhtä paljon (tai vähän) tunteita, kuin suklaa.


Jos millään tavalla rajoitat syömääsi ruokaa, kompensoit syömiäsi aterioita liikunnalla tai et yksinkertaisesti vain syö tarpeeksi, niin luultavasti sinulle tulee ahmimiskohtauksia, jossa syöt itsesti ähkyyn tai epämukavan kylläiseksi. Jos sinulle käy näin, niin se on vedenpitävä merkki siitä, että jokin syömisessäsi ei ole kunnossa. Eli sinun ei missään nimessä tarvitse edes tietoisesti laihduttaa, jotta voit kokea energianpuutetta tai vaille jäämisen tunnetta.


MINÄ OLEN AINA SYÖNYT INTUITIIVISESTI IHAN NORMAALIA RUOKAA, MITÄ IHMEELLISTÄ SIINÄ ON?


Tämä on todella hienoa ja ihana asia, onneksi olkoon, olet säästynyt monelta kamppailulta! Intuitiivinen syöminen on hienolta kuulostava sanapari aivan tavalliselle asialle. Se, mikä erottaa intuitiivisen syömisen normaalista syömisestä on se, että he, jotka syövät, liikkuvat ja elävät elämäänsä, ilman sen suurempia mutkia tai mietelmiä, eivät tarvitse intuitiivista syömistä. He ovat onnistuneet säilyttämään mutkattoman suhteen ruokaan ja omaan kehoonsa, eivätkä ole ikinä laihduttaneet, rääkkitreenannet tai jojoilleet painonsa kanssa. Luultavasti he eivät ainakaan ole täällä minun blogissani pyörimässä, vaan istuvat luultavasti ehkä jossain kahvilla kävelylenkin lomassa, nauttimassa pullaa ystävän kanssa.


Intuitiivinen syöminen on siis filosofia ja lähestymistapa syömiseen ja liikuntaan, jonka kehittivät kaksi amerikkalaista ravitsemustietelijää 1990-luvulla. Intuitiivinen syöminen on prosessi ja opettelumenetelmä, jonka avulla me, jotka olemme kamppailleet oman kehon, syömisen ja liikunnan kanssa, laihduttaneet ja lihoneet ja ihmetelleet, miksi kaikki on niin vaikeaa, opimme taas suhtautumaan ruokaan ja liikuntaan neutraalisti. Intuitiivinen syöminen antaa ne eväät, joiden avulla me, jotka emme osaa enää kuunnella omaa kehoamme ja olemme tehneet syömisestä hankalaa itsellemme, löydämme takaisin sinne, mistä lähdimme. Löydämme takaisin kotiin.
Jos sinäkin haluat vihdoinkin löytää takaisin kotiin ja parantaa suhteesi ruokaan, liikuntaan ja itseesi, niin olemme kehittäneet mahtavan Syö, nauti ja vapaudu -valmennuksen juuri sinulle! Käy tutustumassa tulevaan valmennukseen täältä!

533 katselukertaa0 kommenttia