• Mia

Laihdutatko? Teet sen todennäköisesti ulkonäkösi takia.

Päivitetty: 16. joulu 2019

Inhoatko sinäkin sovituskoppeja? Kirkas valo loistaa ankarasti, paljastaen kaikki muhkurat ja makkarat, joita yleensä vältät katsomasta. Pieni hiki alkaa muodostumaan kainaloihisi, kun yrität mahtua housuihin, jotka tuntuvat liian pieniltä. Lopulta katsot itseäsi kopin valossa, vyötärömakkaraasi ja reisillä komeilevaa selluliittua ja mielesi painuu matalaksi. Epämääräien tunne velloo kurkussasi. Mietit itseksesi, että miksi kehosi on niin ruma. Sovituskopin kelmeässä valossa lupaat itsellesi ottaa itseäsi niskasta kiinni. Kilot ja rumat röllykät on saatava kuriin.Kuulostaako tämä tutulta? Tämä on ainakin oma kokemukseni sovituskopeista, joissa viimeisetkin harhaluulot siitä, että näytän omissa silmissäni hyvältä, karisevat. Tämän kirjoituksen tarkoitus ei ole estää sinua laihduttamasta tai tuomita sinua, jos niin haluat tehdä. Haluan vain, että tiedät tarkalleen, mihin oikein lähdet, jos niin teet ja miksi se voi olla terveydellesi ja hyvinvoinnillesi huono asia.


Uskon, että kaikki me haluamme, enemmän tai vähemmän, näyttää hyvältä omissa silmissämme. Luultavasti muidenkin silmissä. Eihän siinä ole mitään vikaa tai huonoa. Oikeastaan se on hyvinkin ymmärrettävää, kun kulttuurissamme kuitenkin arvostetaan ulkonäköä ja oikean näköiset ja kokoiset henkilöt saavat enemmän kunnioitusta ja arvostusta, työpaikkoja, parisuhteita ja hymyjä vastaantulijoilta. Tai tämä on vahva uskomus. Kuten myös se, että lihava on laiska selittelijä, joka ei huolehdi terveydestään ja kuormittaa valtionbudjettia pelkällä olemassaolollaan. Joten eihän se ole ihme, että kaikki haluamme kuulua etuoikeutettuun joukkoon, joka saa hyväksyntää. Eihän naistenlehden malli voi olla onneton, kun hän hymyilee sinulle lehden kannesta, laihana ja hyväksyttynä.Laihdutatko ulkonäkösi takia?


Tämä on epäsuosittu mielipide, mutta sanoin sen silti. Kaikki tietoinen laihduttaminen on epäterveellistä. Sillä ei ole väliä, minkä painoinen olet. Tämä taitaa olla niin pöyristyttävä väite, että parempi laittaa tähän lähde. Vaikka lääkärisi sanoisi, että sinun pitää laihduttaa terveytesi takia, niin silloin hän ei tiedä, mistä puhuu. Laihduttaminen ei edistä terveyttä. Stressinhallinta, nukkuminen ja mielekäs liikunta ovat reseptejä, joita lääkäräreiden kuuluisi määrätä, laihdutuskuurien sijaan.


Jos siis haluat laihduttaa, niin tiedosta, minkä takia teet sen. Useimmat meistä tekevät sen ulkonäön takia. Monet tekevät epäterveellisiä asioita ulkonäön takia, piikitämme hermomyrkkyä otsaamme, tungemme muovia kehoomme tai käytämme varpaita murskaavia korkokenkiä. Eikä siinä siis ole mitään väärää. Toivon vain, että tiedostat täysin, mihin laihduttaminen johtaa. Onko jokin muu tapa, jolla voit saavuttaa haluamasi asian? Monet kertovat ja itsekin olen kokenut, miten energinen olo tulee, kun syö vähemmän. Tiesitkö, että energinen olo voikin johtua kehon stressireaktiosta alentuneeseen energiansaantiin? Keho alkaa nopeasti erittämään mm. kortisolia, kun ruokaa rajoitetaan, koska keho luulee, että ruoka on loppunut ja sen metsästämiseen tarvitaan energiaa.


Mitä jos siinä sovituskopin kelmeässä valossa päättäisitkin laihduttamisen sijaan alkaa harjoittelemaan muita taitoja? Itsemyötätunto, lempeys ja hyväksyntä itseäsi kohtaan ovat opittavia asioita. Kun opit paremmaksi näissä taidoissa, alat melkein kuin itsestään huolehtia itsestäsi paremmin, ulkonäöstäsi huolimatta. Teet hyviä valintoja arjessa mitä tulee ruokaan, syömiseen, liikkumiseen, nukkumiseen ja palautumiseen. Tiedostat myös, milloin tarvitset apua, koska sitäkin on aina saatavilla. Keskittymällä näihin asioihin, ruoan, syömisen ja herkkujen rajoittamisen sijaan, voit saavuttaa paremman voinnin. Tämä ei välttämättä ole helppo tie, vaikka se onkin täynnä lempeyttä, nautintoa ja vapautumista. Joudut ehkä luopumaan jostain tärkeästä, unelmasta siitä, että kun vain laihdut, niin se tuo onnen.


Jos haluat tukea, vinkkejä ja motivaatiota tekemään lempeämmän ja pysyvämmän elämäntapamuutoksen, niin liityhän ihanaan Facebook -ryhmäämme tästä!
Mitä jos kaikesta huolimatta haluan painoa alas?


No, mitä jos kuitenkin päätät, että hoikempi ulkomuoto on sinulle ainoa oikea ratkaisu, vaikka tiedätkin, että se voi johtaa pitkällä tähtäimellä huonompaan itsetuntoon ja monimutkaiseen ruokasuhteeseen, sekä jojolaihduttamisen mukanaan tuomiin terveysriskeihin? Maailma on täynnä erilaisia laihdutus-, painonhallinta- ja elämäntapamuutos-ohjelmia, jotka auttavat sinua laihtumaan, ainakin hetkellisesti. Kaikki toimivat yhtä hyvin (tai huonosti). Vaihtoehtoja riittää, joten löydät varmasti itsellesi sopivan. Tai sitten teet kuten minäkin ja käyt kaikki läpi ja huomaat olevasi samassa pisteessä, kuin aloititkin. Hoikkuus ei tuo onnea, usko minua.


Jotta ylläpidät hoikemman painosi, sinun pitää oppia melko tiukkoja sääntöjä ja rajoituksia, joita sinun pitää noudattaa niin pitkään, kuin haluat pysyä hoikkana. Joudut joko rajoittamaan jotain tiettyä energiaravintoainetta, kuten hiilihydraattia tai rasvaa, paastoamaan osan päivästä, laskemaan kaloreita ja näkemään nälkää tai kamppailemaan heikon olon ja vähäisen energiantunteen kanssa. Kehosi tulee valitettavasti myös taistelemaan laihtumista vastaan kaikin keinoin. Noin 2-5% onnistuu pysyvästi ylläpitämään alemman painonsa. Tämä ei ole kirjoitusvirhe, 95-98% kaikista painonpudotusyrityksistä epäonnistuu niin, että viiden vuoden sisällä henkilöt ovat joko lihoneet takaisin alkuperäiseen painoonsa, tai sen yli. Lue lisää täältä.Minkä tien sinä haluat valita?


Jos olet aikuinen, niin sinulla on oikeus päättää ihan itse, mitä teet elämälläsi, kehollasi ja ajallasi. Aikuisena sinulla on myös vastuu kantaa valintojesi seuraukset. Minä olen kokeillut laihduttamista, rajoittamista ja kaloreiden laskemista. Pitkällä tähtäimellä nämä tavat eivät toimineet. Vaikka se olikin tietyllä tavalla hienoa, kun vaaka näytti pienempiä lukuja, niin vähitellen siitä alkoi muodostua vankila, jossa ei enää ollut hyvä olla. Kun olen luopunut laihuuden unelmasta, elämäni on paljon rikkaampaa, mielenkiintoisempaa ja energisempää. Minkä tien sinä haluat valita?


Jos olet valmis tekemään jotain uutta, mielenkiintoista ja aidosti vapauttavaa, joka kuitenkin haastaa sinua, niin aloita siitä, että tilaat minun ja Health coach Heidi Sahlstedtin kirjoittaman oppaan lempeän elämäntapamuutoksen tekoon. Oletko valmis muuttamaan elämäsi?


Tilaa opas tästä

640 katselukertaa0 kommenttia