• Mia

7 vinkkiä onnistuneeseen elämäntapamuutokseen

Päivitetty: 4. tammi 2020

Olet luultavasti pisteessä, jossa haluat muutosta elämääsi. Ehkä haluat voida paremmin, herätä virkeänä ja jaksaa leikkiä lasten kanssa. Tai ehkä peilikuvasi stressaa. Ehkä sinulla vain on selittämätön kutina, joka kuiskailee korvaasi ja sanoo, että nyt tarvitaan muutosta. Haluatko tietää, miten onnistua?


Eihän se aina mukavaa ole, mutta käyttämällä vähän energiaa miettimällä, mitä muutostoiveesi takana on, on lopputuloskin parempi!

Tämä teksti on jaoteltu niin, että ensin haluan vähän herätellä sinua miettimään muutostoiveesi takana olevia syitä. Tämän jälkeen annan konkreettisempia neuvoja mihin asioihin kannatta kiinnittää huomiota. Toivon, että saat näiden neuvojen avulla paremman lähtökohdan omalle muutoksellesi. Lopuksi voit ladata itsellesi hyvinvointikalenterin, jonka avulla voit alkaa lisäämään hyviä tapoja arkeesi!


Aloita kysymyksestä


Yleensä, kun haluamme muutosta on pinnalla oleva syy ja sitten on syvemmällä oleva syy. Pintasyyt ovat sellaisia, jotka tulevat mieleesi ajattelematta. Esimerkiksi ”nyt haluan tämän vyötärömakkaran pois” tai "nyt näytän niin kauhealta, että on pakko laihtua". Tai "en enää juo koskaan", tai "elokuussa aloitan herkkulakon". Monelta olen kuullut myös tämän syyn "nyt eron jälkeen haluan näyttää hyvältä ja osoittaa entiselle puolisolle, mitä hän menetti." Nämä ovat ne asiat, jotka toteat työkavereillesi ohimennen tai ajattelet itseksesi aamulla, kahvia juodessasi. Ehkä et oikein edes osaa sanoa mitä haluat, mutta vatsassasi on epämääräinen kutina, että haluat muutosta, vaikka et oikein osaa sanoa, että miksi. Haluat ehkä vain jotain uutta ja parempaa elämääsi.


Yleensä muutoksen takana on syvempiäkin syitä. Laihtumistoiveen takana esimerkiksi on usein toive tulla hyväksytyksi, kasvattaa itsetuntoa tai kuulua joukkoon. Yhteisöllisyys on hyvin vahva, positiivisia tunteita herättävä ilmiö, myös laihdutuksessa. Kun kaikki ryhmässä esimerkiksi karttavat hiilihydraatteja, muodostuu vahva yhteenkuuluvuuden tunne. Tämä on hyvin inhimillinen asia, me kaikki haluamme kuulua joukkoon. Aikoinaan, kun harrastin fitnessurheilua, yksi parhaista asioista oli yhteisö ympärillä, joka ei tuominnut kanaa ja riisiä täynnä olevia muovipurkkejani. Laihduttamisen yhteisöllisyys on hieno asia, joka tuo paljon positiivista elämään. Laihduttaminen ei kuitenkaan tee terveydellesi hyvää. Jos haluat tietää, miksi, lue lisää täältä.


Haluatko liittyä yhteisöön, jossa pääpaino on lempeän elämäntapamuutoksen tekemisessä ja ruokaan liittyvän turhan ahdistuksen ja stressin poistamisessa? Liity Syö, nauti, vapaudu -Facebookryhmään!


Onko rajoittava dieetti tapa hallita elämää ja tunteita? Eihän muita ongelmia ehdi miettiä, kun keskityt siihen, että parsassa ei saa olla liikaa hiilihydraattia.

Varsinkin jos haluat seurata jotain hyvin rajoittavaa ja tiukkaa dieettiä on takana yleensä tarve saada kokea hallinnantunnetta. On hyvin yleistä esimerkiksi, että ihmiset alkavat seuraamaan jotain tiettyä tiukkaa dieettiä tai ryhtyvät rajoittamaam ruoka-aineita, kun muu elämä on muutostilanteessa. Jos esimerkiksi vaihdat työpaikkaa, niin samalla suunnittelet aloittavasi totaalisen herkkulakon. Tai olet juuri eronnut ja koko elämä on yhtäkkiä täysin mullin mallin, eikä yhteistä asuntoa millään saada myytyä. Nyt on mielestäsi hyvä aika aloittaa ketogeeninen dieetti.


Kun sinulle tulee vahva tunne siitä, että haluat laihduttaa tai alkaa seuraamaan hyvin rajoittavia ruokailuohjeita tai ylipäätään haluat muutosta, niin pysähdy miettimään, mikä toiveen takana on. Tämä lisää sitä tärkeää itsetuntemusta, jota tarvitaan myös elämäntapamuutoksessa. Miltä tämä kuulostaa? Mietitkö syitä, miksi haluat jotain?


Terveelliset tavat


Tiesitkö, että aivomme ovat hyvin laiskoja? Ne eivät millään haluaisi muuttaa jo opittuja tapoja, koska uuden opettelu vie hyvin paljon energiaa. Aivomme kuluttavat suuren osan saamastamme energiasta. Silloin vielä, kun Hesburgereita ei ollut joka nurkan takana ja ruoasta oli usein pula, niin energiaa piti säästää mahdollisimman paljon. Tämän takia tavat, eli huomaamaton, säännönmukainen toiminta, ovat meille ihmisille hyvin tyypillisiä. Se säästää energiaa. Kokeile vaikka tutulla kauppamatkalla kääntyä seuraavan kerran eri suuntaan tutussa risteyksessä. Tuntuuko hankalalta? Tai tehdä aamurutiinisi päinvastaiseen suuntaan, jossa ensin peset hampaat ja sitten vasta syöt aamupalan. Miltä tuntuu, kun opettelet jotain uutta? Itse ainakin olen aivan puhki jälkeenpäin.


Aivoja vastaan ei kannata taistella. Yhteistyöllä ja ymmärryksellä pääsee pitkälle.

Elämäntapamuutoksessa kaikista tärkeintä ei ole laihtuminen tai tietyistä asioista luopuminen, vaan terveellisten tapojen lisääminen. Tämä on tutkimustenkin mukaan ylivoimaisesti paras keino lisätä terveyttä ja hyvinvointia, painosta riippumatta. Sinä itse tiedät parhaiten mitkä nämä tavat voisivat olla, mutta itse suosittelen kaikille asiakkailleni, että lähdetään liikkeelle hyvistä tavoista liittyen uneen, lepoon ja stressinhallintaan. Jos nämä ovat kunnossa, niin vasta sitten aletaan miettimään, miten lisätä ravintoon ja liikuntaan liittyviä hyviä tapoja.


Varmista pysyvä muutos näiden ohjeiden avulla


1. Mitä haluat? Laihtua, liikkua enemmän, syödä terveellisemmin? Olla energisempi? Tämä on yleensä helppo tehtävä, yleensä tiedämme, mikä on se näkyvä muutos, jota haluamme.


2. Mieti miksi haluat muutosta. Tämä voi olla hiukan haastavampi tehtävä, koska se vaatii jonkin verran itsetutkiskelua. Voit ehkä haluat painaa vaikka saman kuin 20-vuotiaana, mutta mikä on syy sen takana? Haluatko saada enemmän arvostusta kumppaniltasi? Tai haluatko vain olla vähän parempi kuin muut saman ikäisesi? Tai haluatko aloittaa uuden projektin, joka vie ajatuksesi pois ikävistä asioista?


3. Tarkaste elämääsi unen, levon ja kuormituksen kannalta. Onko näissä osa-alueissa jotain, jonka voisit muuttaa? Jos oikeasti haluat myös kapeamman vyötärön, niin näistä asioista kannattaa lähteä liikkeelle. Lue lisää täältä. Tee hyvin pieni muutoksia kerralla, jotka varmasti pystyt ylläpitämään. (Muista laiskat aivomme, jotka inhoavat isoja muutoksia)


4. Mieti ravintotottumuksiasi, onko niissä parantamista? Ravintoasioissa tärkein asia on lisätä hyviä asioita, kuten kasviksia (Muista lisätä niitä vihanneksia, juureksia ja hedelmiä, joista oikeasti pidät!). Älä aloita herkkulakkoja tai dieettejä, jotka vain vahingoittavat terveyttäsi.


Rakastatko sinäkin omenoita?

5. Miten liikunta? Käytä kunnolla aikaa miettiäksesi, mistä juuri sinä pidät. Ei kannata aloittaa mitään, jota inhoat. Tehokkainkaam jumppa ei toimi, jos et pidä siitä. Usko minua.


6. Tee suunnitelma, jossa alat pikku hiljaa lisäämään juuri sinun arkeesi sopivia asioita. Yksi asia kerrallaan! Pyri osoittamaan itsellesi mahdollisimman paljon myötätuntoa ja lempeyttä, samalla kuitenkin sitoutuen tekemään niitä asioita, jotka saavat sinut voimaan paremmin.


7. Suunnitelman kannattaa olla sen verran tarkka, että motivoidut siitä ja voit mitata sen tuottamia tuloksia. Jos esimerkiksi haluat panostaa uneen, niin päätä nukkumaanmenoaika ja laita joka aamu numero, vaikka univihkoon, jossa arvioit virkeystasosi 1-10.


Jos haluat tehdä pysyvän muutoksen, niin olen kehittänyt avuksesi hyvinvointiasi tukevan Laadukkaat tavat-kalenterin, jonka avulla voit helposti ja tehokkaasti alkaa lisäämään hyviä tapoja arkeesi! 


Lataa hyvinvointikalenterisi tästä.


Hyvä olo rakentuu pienistä asioista. Itse olen käyttänyt paljon aikaa miettimällä mikä on tärkeää ja miksi.

Jos kaipaat enemmän tukea muutokseesi, niin Laadukas elämä-verkkovalmennus on juuri sinulle! Valmennuksessa keskitytään sinun arkeesi ja muutokseesi, lempeästi, tehokkaasti ja pysyvästi. Minä toimin valmentajanasi ja kuljen koko ajan mukanasi. Tehdään yhdessä tuloksia, jotka kestävät!

Tutustu valmennukseen lisää tästä

664 katselukertaa0 kommenttia